35% toename in aantal IT-vacatures
12 januari 2022 - Hays ziet een sterke stijging in het aantal IT-vacatures de afgelopen maanden. De coronacrisis heeft de digitalisering een stevige boost gegeven. En dat brengt IT-jobs met zich mee. Veel jobs.
De afgelopen 12 maanden zagen we een stijging met 35% vacatures. Vooral netwerk- en cybersecurityspecialisten, cloudexperts en DevOps-specialisten zitten in de lift.
Maar de aantrekkende arbeidsmarkt gaat gepaard met een tekort aan arbeidskrachten met een geschikt opleidingsniveau en competenties. Om het stijgende aantal IT-jobs te kunnen invullen, de skill gap te kunnen dichten en zijn klanten nog beter te kunnen begeleiden en ondersteunen, lanceert Hays een nieuwe brand, namelijk Hays Technology.
“Met Hays Technology willen we in België de komende jaren marktleider worden. Daarom zullen we ons personeelsbestand de komende jaren verdrievoudigen. Tegen 2025 mikken we op zestig tot zeventig recruitment consultants die zich uitsluitend focussen op de selectie en rekrutering van gespecialiseerde IT-talenten”, vertelt Sophie Vernaet, Business Director Hays Technology Belgium.
Die investering werpt trouwens al haar vruchten af: qua volume aan jobs is Hays Technology nu de tweede grootste divisie binnen het bedrijf.
Reskilling en upskilling om verder te groeien in 2022
De vraag naar gespecialiseerde IT-profielen stijgt pijlsnel in alle sectoren. Er worden momenteel zelfs meer IT’ers gezocht buiten de IT-bedrijven, denk aan de gezondheidssector, logistiek of bankensector.
Het tempo waarin de techwereld evolueert, zal bovendien alleen maar toenemen. Zonder extra maatregelen zullen we volgens technologiefederatie Agoria in 2030 541.000 niet-ingevulde vacatures hebben.
“Er worden constant nieuwe technologieën ontwikkeld. We mogen niet vergeten dat deze versnelling zich aftekent in een sector die altijd al in de vuurlinie stond van de war for talent. De vraag naar IT’ers overstijgt het aanbod al een lange tijd. En ook de vraag naar nieuwe competenties blijft toenemen”, vertelt Sophie.
Reskilling en upskilling zijn volgens ons topprioriteit op de arbeidsmarkt. Het World Economic Forum trok in januari 2020 al aan alarmbel door aan te kondigen dat we tegen 2030 meer dan 1 miljard mensen moeten omscholen. Daarvoor is een leertransformatie nodig.
Sophie Vernaet: “We moeten werknemers helpen om zich bij te scholen of te herscholen en hun weg te vinden naar jobs waar tekorten zijn en nieuwe jobs die gecreëerd worden. Bedrijven die inzetten op een leercultuur en groeimentaliteit zullen een voorsprong kunnen nemen op hun concurrenten.”
Werknemers minder loyaal blijkt uit studie
In de huidige krappe arbeidsmarkt is het niet alleen lastig om nieuw personeel te vinden, ook bestaand personeel aan boord houden is een grote uitdaging. Uit onderzoek van Hays blijkt dat drie op de tien werknemers aangeven minder loyaal te zijn geworden naar hun werkgever sinds de coronacrisis.
“Je ziet vaak dat bedrijven druk bezig zijn met het aanwerven van nieuwe mensen en daardoor minder oog hebben voor medewerkers die al langere tijd voor het bedrijf werken. Tijdens de coronaperiode bleef iedereen op zijn post zitten, maar nu de economie herstelt, beginnen mensen weer te bewegen. Voor The Great Resignation zoals in Amerika moeten we nog niet vrezen. Toch is het belangrijk voor bedrijven om in te zetten op carrière- en doorgroeimogelijkheden, opleidingen, flexibiliteit en topprioriteit: mentale gezondheid en welzijn op het werk. Want het heeft uiteraard geen zin om de voordeur open te zetten als je de achterdeur laat openstaan.”
Welzijn op het werk topprioriteit
Een goed salaris blijft belangrijk in de IT-sector. Maar het is volgens Hays key om als bedrijfsleider in te zetten op vertrouwen en (mentale) ondersteuning.
“De wensen van werknemers zijn sinds de coronacrisis significant veranderd. Je bedrijf aantrekkelijk maken en mensen blijvend binden, gaat over meer dan alleen een aantrekkelijk loon aanbieden. Dit laatste is volgens de respondenten van ons What Workers Want 2022 -rapport namelijk reden nummer 4 om bij hun huidige job te blijven. Op nummer één staan de collega’s. Daarnaast zijn ook autonomie binnen de functie en de werk-privé balans belangrijk”, aldus Sophie Vernaet.
Andere opmerkelijke cijfers: 81% van de ondervraagden gaf aan dat de werkgever een (gedeelde) verantwoordelijkheid heeft voor het welzijn van zijn medewerkers. Terwijl bijna 5 op de 10 aangeeft geen support te hebben gekregen het afgelopen jaar. 24% wil zelfs op zoek naar een nieuwe baan om de work-life balance te verbeteren.
Sophie Vernaet: “Het is aan bedrijven om de juiste structuren in het leven te roepen die ervoor kunnen zorgen dat ook thuis werknemers op een mentaal en fysiek gezonde manier aan de slag kunnen.”
Komende drie jaar IT-business verdrievoudigen
Met de lancering van ons nieuwe brand in België willen wij onze expertise in het veld van IT nog meer in de markt zetten om nog beter de juiste IT-talenten met de best passende werkgever te matchen.
Die expertise zal zich op verschillende vlakken uiten. “Al onze recruitmentconsultants zijn gespecialiseerd in hun specifieke niche binnen IT. Denk aan software development, business intelligence en data analytics, infrastructuur, IT-security en cloud.
Elk van die specialisten werkt bovendien in een specifieke regio in België en bouwt zo dus in zijn of haar afgebakende regio zijn netwerk uit.
En tot slot werkt elke consultant op een eigen contracttype: de ene zoekt naar vaste en tijdelijke medewerkers en de andere naar freelancers. Op die manier werkt een consultant op 3 specifieke niches.
Die doorgedreven specialisatie is uniek. In het buitenland heeft onze aanpak met Hays Technology zichzelf de afgelopen jaren al ruimschoots bewezen. In Groot-Brittannië is het al de absolute marktleider. Ook in ons land kunnen we met onze strategie bedrijven helpen”, aldus Sophie Vernaet.
Contact
Bent u journalist? Dan kunt u contact opnemen met onze woordvoerder.
|