LET OP VOOR VACATUREFRAUDE GERICHT OP WERKZOEKENDEN

Bij Hays vinden we het erg belangrijk dat jouw zoektocht naar een job veilig verloopt. We zien de laatste tijd meer en meer gevallen van (pogingen) tot oplichting en fraude gelinkt aan vacatures en jobaanbiedingen. Daarom zetten we de beste tips om niet opgelicht te worden even op een rijtje. 

Aanwervingsfraude probeert je te verleiden geld te betalen of gevoelige persoonlijke informatie te delen door je jobs aan te bieden die niet bestaan, vaak door te doen alsof de vacatures van een gerenommeerde organisatie komen, zoals Hays. 

Iemand die beweert een Hays-consultant te zijn, kan via e-mail, sociale media, sms, WhatsApp of een vacaturesite contact met je opnemen en je vragen om persoonlijke of financiële gegevens door te geven. 

Vacaturefraude wordt steeds geavanceerder, maar als je bepaalde signalen herkent, kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt.  

Hoe herken je vacaturefraude? 

Als je berichten ontvangt over een vacature, kunnen de volgende signalen wijzen op mogelijke oplichting:

  • Je komt een vacature tegen, ontvangt een e-mail, bericht, brief of telefoontje waarin je een gegarandeerd inkomen of een gegarandeerde job wordt aangeboden 
  • De profielfoto is verdacht, het profiel bevat weinig informatie, activiteit of contactgegevens 
  • Het bericht beweert dat je met weinig moeite veel geld kunt verdienen via je eigen computer, of er wordt een grote winst gegarandeerd. 
  • Het bericht vraagt je om persoonlijke gegevens door te geven of te betalen om meer informatie over de job te ontvangen 
  • Je wordt gevraagd geld over te maken in naam van iemand anders, wat op witwassen kan wijzen 
  • Je ontvangt een uit het niets een bericht van een recruiter met een generiek e-mailadres, zoals @gmail of @hotmail 
  • Je wordt gevraagd om persoonlijke gegevens door te geven of geld te betalen, mogelijk in de vorm van "administratiekosten" of "accreditatiekosten". 
  • Je krijgt meteen een goedbetaalde job aangeboden zonder sollicitatiegesprek - als een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook 
  • De vacaturetekst is slecht geschreven en bevat spelfouten 

Wat moet je doen als je vermoedt dat je wordt opgelicht door iemand die zich uitgeeft voor een Hays-consultant? 

Als je twijfelt over de echtheid van een Hays-bericht, neem dan contact op met je lokale Hays-kantoor

Onthoud dat Hays kandidaten nooit zal vragen om te betalen voor onze diensten en dat Hays alleen berichten verstuurt via naam@hays.com, naam@hays.be of naam@email.hays.com.

Wat moet je doen als je het slachtoffer bent van oplichting? 

Als je vermoedt dat je het slachtoffer bent van vacaturefraude, kun je dat aangeven bij Safeonweb en de politie. 

Neem onmiddellijk contact op met je bank als je geld hebt overgemaakt of bankgegevens hebt doorgegeven aan een vermoedelijke fraudeur. 

Contacteer ons

Neem contact op met je lokale Hays-kantoor.