Een sollicitatiegesprek afnemen? Gebruik deze gesprekstechnieken

De juiste gesprekstechnieken hanteren is van groot belang wanneer u op zoek gaat naar de best passende kandidaat. Ze laten u toe om beter te luisteren naar wie u interviewt en te letten op belangrijke details.

Gesprekstechnieken sollicitatiegesprek afnemen – Hays.be

Om u op weg te helpen, delen we graag met u een beknopte handleiding voor het perfecte sollicitatiegesprek afnemen:
 

Verschillende gesprekstechnieken

Afhankelijk van wat u uit het gesprek wil halen, zijn er verschillende manieren om het te voeren. Wilt u telefonisch een sollicitatiegesprek afnemen? Bekijk dan hier hoe u dit het best aanpakt.


Het individuele beoordelingsgesprek

Dit soort gesprek gaat voornamelijk over het algemene gedrag van een persoon en zijn of haar carrière. Hier kan u bijvoorbeeld nagaan hoe iemand in het verleden taken of verantwoordelijkheden uitvoerde, indien de vorige jobs relevant zijn voor de job waarvoor iemand solliciteert.


Gesprek gericht op professionele criteria

Deze methode heeft als belangrijkste voordeel dat u de kwaliteit van de prestaties in verschillende gebieden kunt nagaan. Het komt vaak in de vorm van een gestructureerde vragenlijst om de technische kennis van de sollicitant te testen. Dit is uiteraard een heel formele manier. Belangrijk hierbij is evenwel dat de interviewer zelf een uitstekende kennis moet hebben, anders is dit soort interview nutteloos.
 
Indien u iemand interviewt die niet op kantoor, maar vanop afstand zal werken, zal u andere vragen moeten stellen dan u mogelijk gewoon bent, namelijk eerder over persoonlijkheid en de ervaring met op afstand werken.


Sollicitatiegesprek afnemen? Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding!

Uit een onderzoek van Hays onder 500 werkzoekenden blijkt dat één op de drie zich stoort aan een interviewer die zich onvoldoende voorbereid heeft. Daarom begint u best met het functieprofiel goed te kennen. Op die manier kan u de eisen van de functie beter toetsen bij de kandidaat.

Hoe bereidt u zich voor op het sollicitatiegesprek?


De eisen

Denk aan de functieomschrijving. Naar welke vaardigheden bent u op zoek, welke ervaring moét een kandidaat hebben en welke is mooi meegenomen? Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden en hoe kan een kandidaat zijn carrière uitbouwen? Naar welke persoonlijkheid bent u op zoek? 


De kandidaat screenen

Dit is een belangrijk element in de voorbereiding van het sollicitatiegesprek afnemen, maar toch beperken interviewers zich soms tot het diagonaal lezen van een cv. Door dat toch goed door te nemen, kan u echter de sterktes en zwaktes van een kandidaat al aanduiden, of de punten aangeven die verduidelijking nodig hebben. In wat voor een organisatie heeft de kandidaat eerder gewerkt? Indien hij manager was, hoeveel mensen zaten er in het team? Was dat een leuke rol? Is er nood aan meer verantwoordelijkheid of net minder


Beschrijf de job in detail

De juiste gesprekstechnieken zijn er om u te helpen, maar een duidelijke jobomschrijving geeft een kandidaat beter inzicht in de taken en of ze beantwoorden aan zijn competenties. Sta ervoor open om alle vragen over de functie én het bedrijf te beantwoorden, aangezien dat de kandidaat vertrouwen zal inboezemen en zich gerustgesteld zal voelen door uw professionele houding en manier van werken.


De ruimte

Het is voordelig voor het gesprek wanneer een kandidaat zich lekker in z’n vel voelt. Ga daarom voor een ruimte waar niemand u kan storen. Wanneer u kiest voor uw eigen kantoor, zorg er dan voor dat oproepen doorgeschakeld zijn en alle meldingen op stil staan (bijvoorbeeld bij een nieuwe e-mail). Wanneer een ruimte minder formeel is, zal dat een kandidaat sneller geruststellen.


Vraagstellingstechnieken

Er zijn verschillende soorten vragen die u kan stellen, afhankelijk van wat u wil weten. We lijsten enkele voorbeelden op:
 

Open vragen

Wie? Wat? Waar? Wanneer? Hoe? Dat wil u weten wanneer u een open vraag stelt. U heeft met andere woorden het doel om een maximum aan informatie te krijgen.


Detailvragen

Deze vragen laten u toe om informatie die u kreeg via een open vraag te controleren of dieper uit te spitten.


Gesloten vragen

Dit zijn vaak (maar niet altijd) ja/nee-vragen. Dit soort vragen laat u toe om een antwoord te krijgen over een bepaald feit.


Hypothetische vragen

Met een hypothetische vraag, of een veronderstelling, zoals “Hoe zou u reageren als...” kan u zich een beeld vormen van hoe een kandidaat zou handelen in een bepaalde situatie.


Een goede indruk maken

Maakt u zich geen illusies: tijdens een jobinterview is het niet enkel de kandidaat die op de proef gesteld wordt, want ook de kandidaat moet voor u willen kiezen.
 
Sollicitanten zullen zich een oordeel vormen over uw organisatie op basis van het gesprek. Een onplezierige omgeving, een slecht voorbereide interviewer of voortdurende onderbrekingen zullen leiden tot een slechte indruk.
 
Daarom is het belangrijk om voorbereid én stipt te zijn. Zorg ervoor dat u even professioneel overkomt als u van een kandidaat verwacht.
 
Om het gewenste image te weerspiegelen, moet u dus georganiseerd en stipt zijn. Zorg dat u eenzelfde professionalisme uitstraalt als dat wat u van uw kandidaten verwacht. 
 

Het gesprek afronden

Ga steeds na of een kandidaat nog iets wil weten, want mogelijk zijn er zaken minder duidelijk dan u denkt. Vertel ook wat de volgende stappen zijn, binnen welke tijd, wanneer er een beslissing valt en hoe hij of zij daarover geïnformeerd wordt.
 
Leg uit hoe het interne proces werkt: hoeveel interviews zullen er zijn, met hoeveel personen en zullen er proeven zijn?
 

Na het gesprek

Na het sollicitatiegesprek afnemen, maakt u best meteen een korte samenvatting van wat u denkt, voelt en andere dingen. Zeker wanneer u interviews heeft met verschillende kandidaten op één dag, kan u al eens zaken vergeten. Bovendien helpen zulke samenvattingen om te vergelijken met een ander gesprek.
 
Zo helpen deze gesprekstechnieken u beter de best passende kandidaat voor uw organisatie te vinden.
 
Lees hoe u een telefonisch interview kunt afnemen, of welke vragen u stelt aan iemand die full-time op afstand gaat werken.

Op zoek naar kandidaten?

Wij geloven dat de juiste persoon een organisatie kan veranderen. 

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag of opmerking of kan u hulp gebruiken bij het rekruteren? Wij nemen graag contact met u op.
  •  Met het versturen van dit formulier geeft u aan op de hoogte te zijn van ons privacybeleid dat uitlegt wat wij met uw persoonsgegevens doen.
 

 
In onze podcast Triangle Talk gaan we in gesprek met bedrijfsleiders, arbeidsmarktexperts en professionals rond trends, valkuilen en uitdagingen op de Belgische arbeidsmarkt.