7 veelgestelde vragen sollicitatiegesprek freelancers
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek in functie van een contracting- of freelancerol? Dan is het belangrijk om te weten dat vragen tijdens een sollicitatiegesprek voor freelancers soms afwijken van 'de standaard'. Bekijk hier de 7 veelgestelde vragen.
Interviews voor een flexibele opdracht zijn vaak minder lang, maar wel veel meer gefocust op vaardigheden die je meteen op tafel kan gooien om een bepaald tekort aan die vaardigheden bij een bedrijf op te vullen. Voor werkkrachten met een flexibele opdracht is doorgaans ook minder onboarding voorzien, waardoor een rekruteerder vaak zal willen weten hoe snel je je kan inwerken in een bedrijf.
Het is dus van vitaal belang dat je op voorhand je huiswerk maakt en dat je, wanneer dat kan, voorbeelden kan geven die jouw expertise bewijzen.
7 veelgestelde vragen sollicitatiegesprek freelancers
1. Waarom heb je interesse in deze opdracht?
Een opdrachtgever wil weten dat je een project niet zomaar wil aannemen en dat het in lijn ligt met je ambities en interesses. Dit zal hen ervan overtuigen dat, ook al ben je een flexibele werknemer, je erg betrokken bent bij de opdracht.
Vraag daarom voor het interview naar een jobomschrijving of, mocht zoiets niet beschikbaar zijn, vraag aan je recruiter welke skills een bedrijf zoekt en wat je zal moeten doen. Op die manier zal je in staat zijn om deze vraag te beantwoorden door aan te tonen hoe de opdracht aansluit bij jouw expertise en langetermijndoelen.
2. Vertel eens over een moment waarop je je heel snel moest aanpassen aan een nieuwe omgeving?
Flexibele werkkrachten moeten in staat zijn om zich snel aan te passen aan een nieuw kantoor en de procedures. Doe dus zeker op voorhand onderzoek naar het bedrijf. Deel gerust met de interviewer wat je geleerd hebt over de bedrijfscultuur en hoe die kennis je zal helpen om snel ingewerkt te geraken.
Je kan het ook hebben over jouw strategie om je snel aan te passen raken in een nieuwe omgeving, bijvoorbeeld omdat je veel vragen stelt of omdat je nauwkeurig de omgeving analyseert om te bepalen hoe je je het best kan aanpassen. Zorg dat je weet wat jouw strategie is en hou wat voorbeelden uit je carrière achter de hand.
3. Beschrijf hoe je samenwerkt met anderen.
We moedigen onze klanten aan om altijd te kijken of er een match is qua persoonlijkheid, los van welke rol of opdracht.
Ook al ben je als freelancer meestal niet erg lang bij hetzelfde bedrijf, toch zal je overeen moeten komen met de werknemers in functie van de moraal en productiviteit. Bereid je voor door na te denken over hoe je goed samenwerkt met verschillende soorten persoonlijkheden.
4. Hoe maken jouw skills je geschikt voor deze opdracht?
Voor freelancers zijn de vaardigheden én het vermogen om ze efficiënt in te zetten het beste ‘verkoopargument’. Terwijl je je voorbereidt op een interview, denk je best na over voorbeelden die aantonen hoe jij erin slaagt om elke relevante skill voor een opdracht correct in te zetten. Durf gerust in detail te gaan om te bewijzen dat je dankzij je skills de beoogde doelen haalt.
5. Gelijk welke technische vraag.
Ga ervan uit dat je een hele resem aan technische vragen zal krijgen die verband houden met jouw expertise. Deze vragen zijn vaak de belangrijkste, want ze tonen aan of je echt de juiste skills hebt die een organisatie op korte termijn nodig heeft. Onthoud: bedrijven werven externe hulp aan omdat hun vaste personeel niet de juiste skills heeft die ze echt nodig hebben.
Dus daarom opnieuw: voorzie voldoende voorbeelden van gelijkaardige projecten de je in het verleden uitgevoerd hebt. Wees specifiek wanneer je praat over de inhoud, de vaardigheden die je nodig had én de resultaten. Dit is jouw kans om te bewijzen dat jij hun ‘tekort aan skills’ kan oplossen en een project tot een goed einde kan brengen.
6. Waarom ben je een contractor of freelancer?
Verwijs voor deze vraag naar je carrièreambities. Bijvoorbeeld: wil je ervaring opdoen in een ruime waaier aan industrieën of in verschillende projecten? Zorg ervoor dat gelijk welke reden je ook geeft, dat de reden valabel is en je niet in de problemen brengt voor mogelijke toekomstige opportuniteiten die een bedrijf heeft.
7. Heb jij soms vragen?
Ten slotte, en dit geldt voor alle sollicitatiegesprekken, vergeet niet om ook jouw eigen vragen te stellen aan het einde om aan te geven dat je echt wel geïnteresseerd bent in het project. Die vragen kunnen over allerlei zaken gaan: over het project of de taken zelf, of bijvoorbeeld of het bedrijf al eens eerder met freelancers heeft gewerkt.
Ons overkoepelende advies is om evenveel moeite te steken in een interview voor een flexibele rol als in een interview voor een vast contract. Flexibele rollen geven je de mogelijkheid om te netwerken, snel successen en resultaten aan je cv toe te voegen, en om te weten te komen wat je precies zoekt in een vaste werkgever op een later moment in je carrière.
Meer tips voor sollicitatiegesprekken
Gratis gids met tips voor sollicitatiegesprekken
We maakten een gratis gids met tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.