Tips sollicitatiegesprek
Gefeliciteerd, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit is een belangrijke stap die je goed moet voorbereiden om het maximum eruit te halen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe meer ontspannen je het sollicitatiegesprek in gaat.
Zoals gezegd, een belangrijk onderdeel van het sollicitatiegesprek is de voorbereiding. Hierbij kun je denken aan het stellen van de juiste vragen tijdens het interview, zorgen dat je weet wat zij kunnen vragen en research doen naar een organisatie en de interviewers.
Tips sollicitatiegesprek
Wij zullen enkele tips delen die je kunnen helpen met:
- De voorbereiding van het sollicitatiegesprek
- Hoe je tijdens het gesprek de beste indruk maakt
- Wat je na afloop van de sollicitatie moet doen
Hoe bereid je het sollicitatiegesprek voor?
Voorbereiding is key! Voor je op gesprek gaat bij een werkgever is het belangrijk om bij de recruiter of hiring manager te (dubbel)checken wanneer het gesprek plaatsvindt en hoe lang het zal duren. Hou je agenda minstens een half uur voor en na je gesprek vrij.
Bij een goede voorbereiding hoort ook opzoekingswerk over de organisatie, de persoon waarmee je afgesproken hebt, het team waar je in terecht komt en uiteraard over de functie zelf. Bereid voor elk punt minimaal 2 vragen voor, zodat je altijd iets hebt om over te praten als je het even niet meer weet. Maak ook, voor zo ver mogelijk, een concrete voorstelling van wat jij, met jouw vaardigheden en ervaring, in deze rol kunt betekenen voor de organisatie.
Daarnaast wil de interviewer jou zo goed mogelijk leren kennen en zal ook jou veel vragen stellen. Oefen een aantal veelvoorkomende vragen, zoals "Waarom wil je hier werken?", "Waarom zouden we voor jou moeten kiezen?", "Wat zijn je zwakke en sterke punten?" en "Waarom ben je op zoek naar een nieuwe organisatie?".
Heb je een telefonisch job interview of online sollicitatiegesprek? Zorg dan dat je goed georganiseerd bent, want ‘the devil is in the detail’. Controleer dus je wifi en/of het telefoonsignaal, of je batterij opgeladen is, zorg voor een stille ruimte om in te bellen en weet wie het telefoongesprek gaat starten.
Tips voor tijdens het sollicitatiegesprek
Tijdens het gesprek is een goede eerste indruk belangrijk, of het nu een videointerview of een face-to-face-gesprek is: zorg voor een professionele outfit en houding.
De kledij die je draagt bij je sollicitatiegesprek moet aangepast zijn aan de functie waarvoor je solliciteert en ook aan de bedrijfscultuur. Ga je op gesprek via ons, aarzel dan niet om meer informatie te vragen aan je Hays consultant.
Nog een tip: begin het gesprek altijd met een glimlach, zo zorg je onmiddellijk voor een ontspannen, aangename sfeer die uitnodigt tot een verder gesprek.
Toon tijdens het sollicitatiegesprek aan hoe jouw ervaring waardevol kan zijn voor het bedrijf en waarom ze jou moeten aannemen. Dat heb je goed kunnen voorbereiden en je kan je hiervoor baseren op de vacaturebeschrijving.
Stel vragen over de job, over het bedrijf en over je toekomstige collega’s. Zo toon je dat je oprecht geïnteresseerd bent en kan je ook nagaan of de job geschikt is voor jou.
Aan het eind van het gesprek wordt altijd gevraagd of jij nog vragen hebt. Best stel je hier nog een vraag, en daarom moet je voor een goede voorbereiding zorgen. Bekijk ook zeker de vragen die je juist niet moet stellen.
Aarzel tijdens het gesprek niet om je succesverhalen en je resultaten te gebruiken om de interviewer ervan te overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de job, maar overdrijf het niet.
In een sollicitatiegesprek komen ook vaak de arbeidsvoorwaarden naar voren. Wees transparant en realistisch over je huidig salaris en je salarisverwachtingen. Als je overdrijft en te veeleisend bent, zal je de job heel waarschijnlijk niet kunnen binnenhalen. Neem ook de secundaire arbeidsvoorwaarden mee, zoals vakantiedagen, bonussen, reiskostenvergoeding, etc.
Heb je aan het einde van het gesprek nog niks gehoord over een verder verloop, informeer dan altijd naar de volgende stap in de procedure - wanneer krijg je feedback en wanneer vindt een eventuele tweede gespreksronde of assessment plaats?
Als je tijdens het gesprek een baan krijgt aangeboden die je echt wilt, neem die dan direct aan. Als je er nog even over wilt nadenken, vraag dan beleefd om bedenktijd en noem een datum waarop je uitsluitsel kunt geven. Dat kan het geval zijn als je nog moet overleggen met je huidige werkgever.
Na afloop van het sollicitatiegesprek
Het sollicitatiegesprek is nog niet over als je de deur uitloopt. Bel of e-mail je recruitment consultant na het gesprek om te vertellen hoe het is gegaan. Als de consultant een beeld heeft van hoe jij het gesprek hebt ervaren, kan hij of zij het gesprek beter evalueren met de werkgever. Veel werkgevers stellen het ook op prijs als jij zelf nog iets laat horen na het interview, waarbij je laat weten dat je het een prettig gesprek vond en hoopt snel meer te horen. Zo blijf je top of mind. Dit kan ook door bijvoorbeeld een connectie te maken op LinkedIn met een bijgevoegd berichtje.
Lees hier hoe omgaat met een tegenbod van je huidige werkegever of download een ontslagbrief.