Introvert zijn en solliciteren

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Voor een baan waarvan je gewoon weet dat die je op het lijf is geschreven? En toch kun je dat knagende gevoel niet onderdrukken dat de andere kandidaten, en meer bepaald diegene die 'extraverter' zijn dan jij, in het voordeel zijn.

Introvert zijn en solliciteren - Hays.be
 
Dit zegt Psychology Today over introvert zijn: “Introverte mensen worden leeggezogen door sociale contacten en krijgen energie door in hun eentje, vaak creatief, bezig te zijn. Hun karakter wordt vaak opgevat als verlegenheid. Maar veel introverte mensen leggen gemakkelijk contacten, ze doen dat alleen liever niet. De zelfbenoemde introverte persoon kan namelijk empathischer en beter met anderen verbonden zijn dan zijn of haar extraverte tegenhangers.”
 
Als we hier rekening mee houden, is het niet raar dat je afgeschrikt wordt door de spraakzamere en toeschietelijkere concurrentie voor het sollicitatiegesprek. Maar wees gerust: eigenlijk is er geen enkele reden waarom jij geen goed sollicitatiegesprek zou kunnen hebben. Vooral als je weet hoe je je unieke troeven als introvert persoon in je voordeel kunt gebruiken.
 

Tips voor introvert zijn en solliciteren

Bereid je voor op de vragen

Zoals bij elk gesprek is het belangrijk dat je je vooraf grondig voorbereidt op de sollicitatievragen. Dat is vooral van cruciaal belang voor introverte mensen. Waarom? Omdat je als introvertere persoon mogelijk langer moet nadenken over de antwoorden die je geeft. Hoewel dit zeker beter is dan een overhaast, slecht doordacht antwoord geven, loop je het risico dat de stilte te lang duurt. Daardoor lijk je misschien slecht voorbereid of afstandelijk.

Je kunt het risico op pijnlijke stiltes beperken door de soorten vragen die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek op te zoeken, en vooraf na te denken over je antwoord. Je kunt ook nadenken over wat je kunt zeggen om jezelf wat meer denktijd te 'kopen'. Vooral als je niet zeker bent hoe je een vraag moet beantwoorden. Zinnen als “mag ik daar even over nadenken?” of “dat is een goede vraag, daarover moet ik even nadenken” helpen in deze scenario's.
 

Laat je vaardigheden zien tijdens het gesprek

Iedereen weet dat uiteenlopende persoonlijkheidstypes samen voor dynamiek en toekomstgericht denken op de werkvloer zorgen. Maar misschien vraag je je af wat een introvert iemand precies kan bijdragen naast een heel zelfverzekerde, extraverte kandidaat? De belangrijkste vaardigheden die mensen die introvert zijn elk bedrijf kunnen bieden zijn:
 
1. Relatiebouwen
Misschien nemen anderen al te gemakkelijk aan dat jij, als introvert persoon, sociale vaardigheden mist. Maar de kans is groot dat jij net een kei bent in het bevorderen van intermenselijke relaties. Alleen doe je dat op je eigen manier.
 
Nancy Ancowitz, auteur van Self Promotion for Introverts, legt uit: “Als introvert persoon luister jij in verhouding meer dan je praat.” Ancowitz legt verder uit hoe introverte mensen aandachtig kunnen luisteren en op basis van hun vaststellingen sterke vertrouwensrelaties kunnen uitbouwen.
 
Hoewel de neiging om minder te praten een nadeel kan lijken bij een sollicitatiegesprek, kun je dit aangrijpen als een kans om echt te luisteren naar wat je gesprekspartner zegt en om in je antwoorden te verwijzen naar enkele van je vaststellingen. Een sollicitatiegesprek is voor jou de perfecte gelegenheid om deze kwaliteit en alle voordelen die een goede luisteraar een bedrijf kan opleveren te tonen.
 
Het is een cliché, maar daden zeggen meer dan woorden – en je krijgt maar één kans voor een eerste indruk. In een sollicitatiegesprek moet je je dus bewust zijn van hoe je door je lichaamstaal overkomt bij de interviewer. Een brede lach, een zelfverzekerde handdruk, je gesprekspartner in de ogen kijken en je persoonlijkheid laten zien: zo overtuig je hem of haar van meet af aan. Zelfs als je op je benen staat te trillen, zul je eerder als zelfverzekerd en bekwaam overkomen als je jezelf goed presenteert.
 
2. Zelfverbeteraars
Net als bij het vorige punt staat een goede luisteraar veel meer open voor feedback van anderen, en is hij meer geneigd om suggesties van anderen ter harte te nemen. Jenn Granneman, auteur van The Secret Lives of Introverts: Inside Our Hidden World, legt uit hoe mensen die introvert zijn, van nature meer tijd alleen doorbrengen met na te denken over hun eigen sterke en zwakke punten. De wil om zelf te verbeteren en de dingen beter te maken: die kwaliteit stelt een werkgever heel erg op prijs in een werknemer. Een ervaring aankaarten waarbij je door feedback (gegeven of gekregen) je eigen rol of het bedrijf kon verbeteren, zal dus goed vallen bij een recruiter.
 
Wanneer je de baan niet krijgt, vraag dan gerust om feedback. Durf ook gerust tips te vragen om je aanpak te verbeteren. Je weet maar nooit: deze baan is misschien niet voor jou weggelegd, maar als je indruk gemaakt hebt op de recruiter, kom je in de toekomst misschien in aanmerking voor een andere vacature. Zeker wanneer je hebt getoond dat je nuttige suggesties maar al te graag ter harte neemt. Laat je niet ontmoedigen door afwijzing. Werk nauw samen met je recruiter. Hij kan je advies geven en je helpen om er bovenop te komen.
 
3. Efficiëntie
Granneman schetst in haar nieuwe boek ook hoe introverte mensen er niet van houden om te ratelen zonder eigenlijk iets wezenlijks te zeggen, of om te roddelen. Eenvoudig gezegd, ze zijn geen lanterfanters. Met andere mensen omgaan kan een zware last leggen op hun productiviteit. Daarom zorgt een introverte persoon ervoor dat elke interactie zinvol is. Vaak zullen ze dus welomlijnde doelen hebben voor elke interactie en achteraf tijd uittrekken om de interactie te overdenken. Alsof ze hun energiegebruik voor die interactie willen rechtvaardigen.
 
Dezelfde benadering kan eenvoudig worden toegepast op een sollicitatiegesprek. Plan je verwerkingsstrategieën, doe je huiswerk en denk na over wat je wilt bereiken. Consequente toewijding aan een baan en het vermogen om te luisteren zonder een spreker te onderbreken zijn troeven die je eenvoudig kunt aantonen tijdens een sollicitatiegesprek.
 
4. Een 'ideeënpersoon'
Je hoeft niet de luidruchtigste persoon aan tafel te zijn om de meest waardevolle te zijn. Of zoals Susan Cain, auteur van The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, zegt: “Er is geen enkel verband tussen de beste spreker zijn en de beste ideeën hebben.”
 
Door hun scherpe oog en observatievermogen zijn introverte personen in staat om hun omgeving op te nemen en merken ze de kleine details op die anderen misschien missen. Zo kunnen ze hun ideeën baseren op scherpzinnigere observaties. Voor introverte mensen zoals jij, draait het bij je ideeën om kwaliteit, niet om kwantiteit. Kun je een baanbrekende, weldoordachte suggestie aanhalen die jij deed en die bij je vorige werkgevers werd toegepast? Deze vraag wordt zeer vaak gesteld tijdens sollicitatiegesprekken en je kunt er zeer sterk op antwoorden als je vooruitdenkt.
 
5. Gemotiveerd door zichzelf
Een introverte persoon is meestal zelfgemotiveerd en haalt zijn energie uit zichzelf, zonder dat hij input van anderen nodig heeft. Enkele van 's werelds succesvolste ondernemers, van Bill Gates tot Mark Zuckerberg, zijn introverte personen.
 
Tijdens een sollicitatiegesprek hoef je niet expliciet te zeggen dat je introvert bent. Wel is het belangrijk dat je je zelfmotivatie, toewijding en focus kunt aantonen met voorbeelden van projecten of successen die je met weinig tot geen toezicht in goede banen geleid hebt.
 
Je wilt een eerlijk beeld van een mogelijke werkgever, en zij willen hetzelfde van jou als mogelijke werknemer. Daarom is het essentieel dat je volledig jezelf bent tijdens het sollicitatiegesprek, maar dat je ook je unieke vaardigheden als een introvert persoon herkent en benadrukt.
 
Wees trots op je introvert zijn, op je persoonlijkheid, en laat ze duidelijk naar voren komen. Dan zul je ongetwijfeld een blijvende indruk maken op je gesprekspartner. Een indruk die gebaseerd is op je ware introverte zelf.
 

Gratis gids met tips voor sollicitatiegesprekken

We maakten een gratis gids met tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste job je leven kan veranderen.
 

Volg ons op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op TikTok- Hays.be