Hoe belangrijk zijn de functie-eisen in een vacature eigenlijk, zal ik toch solliciteren als het niet helemaal voldoet?

Het is je vast wel eens overkomen, tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan heb je de perfecte functie gezien waar je graag op zou willen solliciteren. Dan realiseer je je dat je niet helemaal aan alle functie-eisen voldoet. Moet je nu wel of niet solliciteren?

Hoe belangrijk zijn de functie-eisen in een vacature?
Leestijd: 5 minuten | Auteur: Nick Deligiannis - Managing Director Hays Australië & Nieuw Zeeland
 
Misschien had je niet de specifieke ervaring die volgens de functieomschrijving nodig was of miste je een bepaalde technische skill die werd vermeld. De kans is groot dat je daarom niet op de functie hebt gesolliciteerd. Maar, hoe belangrijk zijn de functie-eisen in een vacature?

De volgende keer dat je dit overkomt, moet je niet gelijk die rol afschrijven. Beoordeel in plaats daarvan of de vaardigheden of competenties die je mist écht vereisten voor de baan zijn - zo niet, dan beschik je misschien wel over de andere vaardigheden om de baan met succes te kunnen uitvoeren.

Neem een stap terug en kijk naar jouw potentie binnen de functie, in plaats van of je alle vakjes kan aanvinken. Als je dat doet, kun je beter beslissen of je wel of niet gaat solliciteren.
 

Hoe belangrijk zijn de functie-eisen in een vacature nu eigenlijk?

Natuurlijk, als je een aantrekkelijke vacature ziet en er niet één, maar veel belangrijke eisen zijn waaraan je niet voldoet - dan is het waarschijnlijk het beste om niet te solliciteren.

Maar als er slechts een paar 'wenselijke' zaken ontbreken op de lijst van eisen - bijvoorbeeld ervaring met een softwarepakket dat niet van crusiaal belang is voor de functie, of kennis over de organisatie of de bedrijfstak die je zou kunnen leren - dan zou je toch moeten solliciteren.

Hier zijn de redenen waarom:
 

1. Het is onwaarschijnlijk dat de werkgever überhaupt de exacte match gaat vinden

Vergeet niet dat de hiring manager bij het schrijven van deze functieomschrijving en het opsommen van de vereisten, de ‘ideale’ kandidaat in gedachten heeft gehad. Het is daarom hoogst onwaarschijnlijk dat een kandidaat aan alle criteria kan voldoen. 

Om deze reden kan er een zekere mate van flexibiliteit zijn rond de functiebeschrijving. De hiring manager zal bij het beoordelen van sollicitanten en sollicitaties waarschijnlijk een open houding aannemen en eerder naar potentieel kijken dan naar een exacte match.
 

2. Je kunt andere kwaliteiten toevoegen aan de functie

Jij zal misschien andere unieke en relevante kwaliteiten hebben, die verschillen van wat de manager verwacht. Maar deze kunnen de gevraagde vaardigheden, competenties of ervaring voor de vacature, wellicht meer dan compenseren. 

Nu er steeds meer aandacht is voor diversiteit, kunnen jouw extra vaardigheden als nuttig worden gezien en als een manier om unieke punten in het team in te brengen.
 

3. Je zult bepaalde vaardigheden 'on the job' kunnen leren

Solliciteren als je niet aan de eisen voldoet, bij voorbeeld naar een baan waarvoor je niet over alle vaardigheden of kennis beschikt, betekent dat je in deze functie wel nieuwe vaardigheden en competenties kunt leren. Dat kunnen bepaalde technische vaardigheden zijn, een programma dat je nog niet eerder hebt gebruikt of zelfs een soft skill die je nog niet nodig hebt gehad in je carrière.   

Een bijkomend voordeel is dat je waarschijnlijk langer zult blijven, aangezien je in de loop van de tijd zult groeien en ontwikkelen. Sommige managers vinden kandidaten die in de functie kunnen groeien dan ook een zeer aantrekkelijk vooruitzicht. 

Dergelijke managers zullen je op zijn minst uitnodigen voor een gesprek, zodat je kunt uitleggen hoe jij precies aan de functievereisten zou voldoen en welke andere waarde jouw vaardigheden voor hun organisatie zouden kunnen hebben.

Er zijn dus genoeg redenen om een vacature niet uit de weg te gaan als je niet aan 100 procent van de criteria voldoet. 
 

Hoe succesvol te solliciteren, ook als je niet aan alle eisen voldoet? 

In plaats van in je sollicitatie of motivatiebrief te benadrukken dat je niet aan bepaalde vereiste voldoet, concentreer je je cv, brief en antwoorden tijdens het sollicitatiegesprek op wat je wél voor de organisatie wel kunt betekenen.
 

Toon je bereidheid om te leren

Als je een bepaalde vaardigheid of ervaring met een bepaald programma mist, zorg er dan voor dat je hebt onderzocht wat je zou moeten doen om dit in te vullen. Ben je bijvoorbeeld wel bedreven in Excel maar niet in Access, dan zou je op voorhand al een online cursus kunnen zoeken die je zou kunnen volgen om je vaardigheden bij te werken.

Belangrijk hierbij is dat je de manager of recruiter duidelijk maakt dat je begaan bent met je eigen ontwikkeling en dat je de ambitie hebt om nieuwe dingen te leren. Dit kun je ook doen door bijvoorbeeld je LinkedIn up-to-date te maken, de organisatie zal ook zeker jouw social media profielen bekijken. 
 

Gebruik sleutelwoorden uit de functieomschrijving 

Zoals gezegd, als je niet alle 'vereiste' vaardigheden hebt voor een baan, betekent dat niet dat je niet meer in aanmerking komt. Het legt echter wel een grotere verantwoordelijkheid op jou om zo duidelijk mogelijk te maken hoe geschikt je bent voor de functie. 

Door in je cv de taal van de functieomschrijving te weerspiegelen, ondersteund door actiewerkwoorden als "gebouwd", "geleid" en "verbeterd", vestig je de aandacht op jouw relevante resultaten en prestaties. Als de werkgever bijvoorbeeld op zoek is naar sterk communicatieve vaardigheden, moet je dat woord gebruiken in je cv.
 

Geef praktijkvoorbeelden  

Onderbouw de beweringen in je cv met praktijkvoorbeelden van successen. Zo help je de lezer jouw potentieel te waarderen, zelfs als je vaardigheden niet precies overeenkomen met alle eisen die in de vacature worden vermeld.

Misschien heb je ervaring die niet in de functieomschrijving wordt genoemd, maar maakt dit het wel aantrekkelijker? Heb je bijvoorbeeld gewerkt in een sector die vergelijkbaar is met (of een aanvulling vormt op) de gevraagde sector.? Of je hebt misschien vaardigheden in het gebruik van een bepaalde tool of software die je doeltreffender zouden kunnen maken in de functie, ondanks het feit dat de functieomschrijving dit niet vermeldt.
 

Toon je passie voor de sector en de functie

Je kunt veel hard skills leren, maar niet jouw enthousiasme voor de job. Of je bent echt enthousiast over een functie, of je bent het niet. En wie weet - als je niet alle vereiste vaardigheden of jaren ervaring hebt, maar toch solliciteert, kan de manager besluiten dat je passie voor de vacature het toch de moeite waard maakt om je in overweging te nemen. Neem je regelmatig deel aan evenementen in de sector, zoals webinars? Luister je altijd naar de nieuwste podcasts om bij te leren in jouw vakgebied? Studeer je voor aanvullende kwalificaties?

Helaas zal er op je cv niet veel ruimte zijn om deze passie weer te geven - maak dus gebruik van de motivatiebrief om deze informatie over te brengen en zo je enthousiasme te illustreren.
 

Dus, solliciteren als je niet aan de eisen voldoet?

Probeer je doelen te bereiken, je potentieel te realiseren en solliciteer naar een baan waarvan je misschien denkt dat die buiten je bereik ligt. Hoe belangrijk de functie-eisen in een vacature ook zijn, onthoud dat, ook als je op het eerste gezicht niet 100% voldoet aan de eisen die worden gesteld, dit jou er niet van hoeft te weerhouden om te solliciteren als je de meeste van deze eisen wel bezit of kunt leren.

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste job je leven kan veranderen.
 

Nieuwe job zoeken - Hays.be

Volg ons op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op TikTok- Hays.be