Opslag vragen en de wetenschap van het onderhandelen

Comment demander une augmentation de salaire ?
 
Je doet je job graag. Je past perfect in de organisatie, je hebt je vaardigheden flink aangescherpt en je haalt mooi je targets. Maar het is tijd voor je jaarlijkse evaluatie en door de stijgende kosten valt je portefeuille de laatste tijd wat dunner uit. Hoe vraag je dan opslag in ruil voor je mooie prestaties?

Voor de meeste mensen is vragen om loonsverhoging moeilijk, zelfs in een functioneringsgesprek. Daarom volgen hier enkele tips om je op weg te helpen en de kunst van het salarisonderhandelen tot een wetenschap te maken. 

Gebruik de tips als leidraad, maar wees niet bang om te experimenteren – de juiste aanpak vinden vergt onderzoek, voorbereiding en doorzettingsvermogen. 


Het juiste getal 

Hoe verhoudt jouw huidige salaris zich tot mensen met een vergelijkbare functie? Met behulp van salarisgidsen kun je een actueel inzicht krijgen in de hoogste, gemiddelde en laagste salarissen voor jouw functie. Zoek vervolgens uit hoe salarisverhogingen in jouw organisatie worden berekend en praat met iemand van HR over loonschalen. 

Als je eenmaal je getal hebt, plan dan verschillende back-up opties, maar houd een duidelijke eerste keuze en een specifiek getal klaar voor je presentatie. Je back-ups kunnen lagere cijfers zijn in combinatie met extra voordelen, een flexibeler werkpatroon of een hogere bonus - denk na over wat voor jou het belangrijkst is. 


Ken je publiek 

Je moet altijd persoonlijk met je manager praten als het gaat om discussies over loonsverhoging - maar de verrassingsaanpak is een no-go. Nodig je leidinggevende per e-mail uit voor een gesprek, zodat je weet dat je hun volledige aandacht hebt. Dinsdag, woensdag of donderdag zijn de beste dagen om dit te doen. Beschrijf in je e-mail wat je met je baas wilt bespreken, zodat die ook tijd heeft om zich voor te bereiden op de vergadering.  

Vermijd een tijdstip midden in een groot project, of wanneer er net een probleem is opgedoken op het werk. December is meestal perfect in de meeste sectoren. Bovendien denkt iedereen dan al aan de feestdagen en plezier met de familie - ook je baas! 


Bouw aan je merk 

Voor een helder beeld is een gestructureerd fundament nodig. Toon tijdens je uitleg met concrete voorbeelden aan wat je hebt bereikt. Praat niet alleen over de stijgende kosten van levensonderhoud of "goed bezig zijn".
 
Denk aan momenten waarop je met verschillende teams hebt samengewerkt en benadruk je relaties met belangrijke mensen. Inzicht in je rol in de organisatie en weten wat je het team bijbrengt, zal je ook vertrouwen geven voor het gesprek. 


Een format voor succes 

Een document met een overzicht van waar je het over wilt hebben is een goed begin. Maar probeer om verder te gaan dan een eenvoudige gescripte presentatie, en vermeldt je verwezenlijkingen, zo geef je het gesprek meteen structuur.  

Wees specifiek in al je voorbeelden - wat heb je gedaan, waarom heeft je aanpak gewerkt, en wat was de toevoegde waarde voor de organisatie. Gebruik de onderstaande punten om te helpen illustreren waarom je die loonsverhoging verdient: 
 
  • Heb je meer zaken binnengehaald of ben je verder gegaan dan je doelstellingen? 
  • Heb je extra verantwoordelijkheden op je genomen of extra kwalificaties behaald?  
  • Heb je met succes een bepaald project uitgevoerd? 

Houd het hoofd koel 

Oefen je presentatie. Spreek langzaam en rustig. Denk aan hoe je favoriete nieuwsanker het nieuws presenteert - ze spreken duidelijk en serieus, zodat ze alles feitelijk kunnen overbrengen.  

Zenuwen zijn te verwachten. Open de vergadering informeel om jezelf in de juiste stemming te brengen.  

Houd je emoties onder controle zodra je aan je presentatie begint - het is een zakelijk gesprek. Kom tegelijkertijd ook niet verontschuldigend of ongemakkelijk over, je weet dat je het verdient.  


Denk aan alle details 

Schrijf alles op wat in de vergadering is besproken en stuur een korte follow-up e-mail, inclusief je presentatie. Dat zal je kansen vergroten om de opslag te krijgen die je wilt. Alles documenteren zal het besluitvormingsproces vergemakkelijken en ervoor zorgen dat er geen misverstanden opduiken.  


Geduld is een schone zaak 

Geef je manager de tijd om je voorstel te bekijken, maar spreek samen een datum af. Hou er rekening mee dat het ook voor hen een delicate situatie is. Je leidinggevende moet overwegen of je voorstel terecht is, het budget bekijken, met HR praten en de nodige documentatie opstellen voordat een mogelijke loonsverhoging officieel wordt. 

Als je uiteindelijk een positief antwoord krijgt, hou dan in het achterhoofd dat je niet meteen iets hoeft te accepteren. Bekijk het aanbod en bedenk of het precies is wat je wilde.  
Als je een ‘nee’ krijgt, leg je daar dan niet meteen bij neer. Plan een nieuw gesprek in, zodat je tijd hebt om meer bewijs te verzamelen voor je business case. Herinner je je back-up? Die zet je nu in. 


Bereid je voor op de sprong 

Meer geld betekent meestal meer verantwoordelijkheden, dus zorg ervoor dat je daar klaar voor bent en de juiste capaciteit en kennis hebt. Vraag om extra training als je denkt dat je die nodig hebt, en zoek al wat relevante cursussen op binnen of buiten de organisatie. 

Als je uiteindelijk niet krijgt wat je wilt, heb je ook een voorsprong in de zoektocht naar een nieuwe job. Je voorbereiding en presentatie, met duidelijke voorbeelden van je ervaring en prestaties, zullen het bijwerken van je cv - daar kun je hier een nieuwe template voor downloaden - en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken tot een koud kunstje maken.  

Vergeet tot slot niet om vertrouwen uit te stralen en in jezelf te geloven - wat er ook gebeurt, een positieve en professionele houding zal je op de lange termijn helpen.
 
We wensen je alvast het allerbeste toe!

Een gratis cv template

We hebben een gratis cv template voor jou beschikbaar.

Salarisgids

De Hays salarisgidsen geven een duidelijk overzicht van de huidige salarissen en bieden inzicht in markt- en rekruteringstrends.

Volg ons op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op TikTok- Hays.be