Triangle Talk: Er is een war for talent, maar hoe pak je dat aan?
Speakers: de Belise Songa (Agile Master au BCIS) & Nathalie Alhadeff (Directrice Nationale Hays)
Het is duidelijk dat er een war for talent aan de gang is, met een tekort aan geschikte kandidaten en skills. Dat is niet bepaald nieuws. Maar ook al is deze situatie niet nieuw, bedrijven weten nog steeds niet altijd hoe ze er het best mee omgaan. Moeten we ons meer gaan richten op attitude dan op de juiste skills, en vervolgens investeren in bijscholing? Want ja, dan gaan mensen misschien weer weg en moeten we weer helemaal opnieuw beginnen. Of is het beter om over onze landsgrenzen te gaan zoeken naar nieuw talent?
Belise Songa, Agile Master bij BCIS en Young ICT Lady of the Year in 2022, en Nathalie Alhadeff, National Director bij Hays, bespreken de nieuwe arbeidsmarkt en hoe we de war for talent kunnen winnen. Lees hier de samenvatting en de meest opmerkelijke quotes uit dit gesprek.
"Pas je omgeving aan het beschikbare talent aan."
Belise is ervan overtuigd dat er enorm veel talent is: "De jongeren hebben de juiste mentaliteit, maar ze hebben hulp nodig om hun weg te vinden. Je moet mensen vinden met de juiste instelling, open-minded mensen die een uitdaging willen, de mensen die willen leren. Durf af te stappen van de functieomschrijving die voor je ligt.”
"Sta open voor nieuwe mensen die een andere achtergrond hebben, zij brengen een andere bron van creativiteit in het bedrijf.”
Volgens Nathalie is er een groot verschil tussen de opleiding die mensen hebben gevolgd en de skills die ze hebben. "Een diploma is niet langer het enige dat bewijst dat je de juiste persoon bent voor een bepaalde functie. Jouw persoonlijkheid maakt het verschil in het bedrijf." Ze voegt eraan toe dat het werk van twee kanten komt: "Kandidaten moeten de sprong durven te wagen. We zien kandidaten die opgeven zodra de eerste uitdaging zich voordoet, in plaats van die gewoon aan te gaan. Soms kan een eerste werkervaring anders zijn dan je had verwacht. Maar je moet je toch blijven inzetten en het vak leren kennen. Daaruit kan je veel leren en verder groeien.”
"Ervaring kan alleen maar voordelen met zich meebrengen.”
De Young ICT Lady of the Year 2022, Belise, raadt mensen aan om het zoals haar aan te pakken en niet te hard te focussen op één ding: "Er is een stijging in loopbaanheroriëntatie. Ik heb zelf rechten gestudeerd en zit nu in de IT en telecommunicatie. Je moet voor alles openstaan en het zijn deze flexibele profielen waar we naar op zoek zijn. Helaas zijn er nog steeds veel jongeren die ervan overtuigd zijn dat hun diploma slechts één deur voor hen opent in de carrière die ze willen. “We mogen onszelf een schouderklopje geven met Hays Triangle Talk, want Belise bevestigt het belang van ons platform: "We hebben dit soort podcasts, sociale media, ... nodig om de geest van jongeren te openen. Het laat hen inzien dat als je een kans voor je hebt, je die met beide handen moet grijpen." Met een bewonderende blik en stem zegt Nathalie dat het inspirerend is om trajecten zoals dat van Belise te zien. "Tegenwoordig zijn we allemaal op zoek naar manieren om ons verder te ontwikkelen en het is geweldig als we bedrijven kunnen vinden die ons ondersteunen in dit leerproces, maar ook in ons algemene carrièrepad.”
“We zijn het slachtoffer van deze nieuwe mentaliteit.”
Wanneer Gunther vraagt of werkgevers bereid zijn om meer te focussen op mentaliteit, houding en leergierigheid, zou Nathalie graag “Ja” antwoorden, "maar helaas zijn we er nog niet in alle bedrijven. We leven in een wereld waarin alles snel moet gaan en nu zijn we het slachtoffer van deze nieuwe mentaliteit.”
"We investeren soms veel tijd en geld in mensen die na twee jaar met alle kennis de deur uitgaan.”
Zoals men zegt: time is money, en Belise is veel bedrijven tegengekomen waar alles aan het tempo van een sneltrein moet gaan. "We moeten de tijd nemen om de juiste mensen op te leiden om goede langetermijnresultaten te behalen. Ja, het kost tijd en heel vaak leiden we mensen op die na twee jaar weer weggaan. Maar als ik mijn eigen voorbeeld neem: ik ben advocaat van opleiding, maar ben overgestapt naar IT. Mijn werkgever investeerde in mij en zei 'Als ze er klaar voor is, kan ze ons iets bijleren, kan ze ons helpen, ...' en dat heb ik bijna zeven jaar lang gedaan." Belise was het bewijs dat hun investering de moeite waard was. "Het gaf hun het idee om te investeren in andere jonge mensen.”
“De recruiter is nu ook een coach.”
Nathalie merkt op dat het tekort aan geschikte kandidaten steeds groter wordt, "dus moeten we creatiever zijn. Niet enkel het diploma telt!” Hoe we het ook draaien of keren, er zijn bepaalde stappen die onmisbaar zijn tijdens een aanwervingsprocedure, zoals elkaar ontmoeten, met elkaar praten om iemands carrièretraject beter te begrijpen, etc. "Het maakt de dingen uniek en deze interactie opent bepaalde deuren die we zonder elkaar te zien niet kunnen openen", legt Belise uit. De recruiter is niet langer de persoon die filtert tussen een goed en een slecht cv. Hij of zij is ook een coach: "Wanneer recruiters kandidaten in het echt zien, kunnen ze zien of de kandidaten juniors zijn die nog niet zo goed weten wat ze willen doen en zullen de recruiters de mogelijkheden voorstellen die voor hen beschikbaar zijn. Iedereen is op zoek naar die juiste balans tussen werk en privé. Het is niet langer een taboe,” gaat Belise verder. "We zoeken niet naar iemand met een cv dat alle vakjes aanvinkt, maar eerder naar iemand die bepaalde waarden en normen heeft, die iets kan bijbrengen aan het bedrijf en die écht deel wil uitmaken van een team ", zegt Belise. Met ChatGPT kan je een perfect cv hebben, maar de persoon achter het cv heeft niet per se de vaardigheden die je zoekt…
Nathalie voegt eraan toe dat als je iemand vindt die wil investeren in de toekomst van het bedrijf, die een vleugje creativiteit, intelligentie en loyaliteit wil inzetten, dit een positieve impact zal hebben op het hele bedrijf.
Nathalies tips om een slechte aanwerving te vermijden:
- Wees zo objectief mogelijk tijdens het rekruteren. Meerdere meningen zijn een must!
- Een mismatch is geen ramp.
- Neem zo snel mogelijk een beslissing bij een mismatch om de negatieve impact op het team te minimaliseren.
Tips van Belise om nieuw talent te motiveren:
- Moedig stages aan. Niet alleen voor jongeren!
- Bootcamps: geef kandidaten de kans om 24u het professionele leven van iemand anders te leiden.
- Meer inspannignen van scholen om over het beroepsleven te praten met jongeren die op het punt staan af te studeren (middelbaar of hoger onderwijs).
"Doorbreek barrières en krijg het beste van beide werelden".
Je moet nu steeds meer in het buitenland gaan zoeken naar nieuw talent en Nathalie houdt niet echt van dit concept om één belangrijke reden: "We drinken geen koffie samen!” Belise ziet alleen voordelen aan deze manier van werken: "Als je je deuren openzet voor andere landen, open je de deur naar nieuwe ideeën en andere manieren van denken. Het delen van kennis is één van de pluspunten van samenwerken. Het is zo verrijkend.”
Het is eigenlijk allemaal een kwestie van ingesteldheid, al het andere kan aangeleerd worden. Een tip voor werkgevers: een fout maken kan geen kwaad, maar laat dat je niet tegenhouden om iemand anders ook een eerlijke kans te geven. Je kan mensen afwijzen in combinatie met de juiste steun en advies zodat het volgende bedrijf de beste kandidaat voor de functie krijgt.
Als je deze samenvatting leuk vond, kun je de volledige aflevering hier beluisteren (in het Frans). Abonneer je op Hays Triangle Talk op Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify voor meer inspirerende verhalen. Vergeet niet om een review achter te laten!
Blijf in contact met ons op LinkedIn, Instagram en Facebook en als je iemand kent die deze aflevering leuk zou vinden, deel ze dan via sociale media.
Benedicte Mbayi
Content Marketeer Hays Belgium
Op zoek naar kandidaten?
Wij geloven dat de juiste persoon een organisatie kan veranderen.