Flexibel werken wordt de norm

Volgens meerdere onafhankelijke rapporten verkiezen jonge werknemers vrijheid boven een hoog salaris. Daarmee lijken flexibele werktijden, remote werken en regelingen voor duobanen tegenwoordig de norm te worden. Maar deze concepten die ooit radicaal waren, komen al jaren voor bij financiële instellingen. En met een goede reden.

Flexibel werken - de voordelen voor werkgeversLeestijd: 2½ minuut | Door: Carl Piesse, Regional Director Financial Services bij Hays

De afgelopen jaren is er een stille revolutie gaande op werkplekken over de hele wereld. En die wordt geleid door een onverwachte speler in het moderne werkleven: grote banken. 

Uit een onderzoek van boekhoudbedrijf AAT bleek dat medewerkers met flexibele werkuren productiever waren en minder vrijaf vroegen dan hun collega’s met vaste kantooruren. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat driekwart van die medewerkers zou twijfelen om hun huidige baan op te geven als hun volgende werkgever niet dezelfde flexibiliteit zou bieden.
 

Grote banken liepen voorop met flexibel werken 

Grote banken zijn ook vaak grote werkgevers, en daarom ook vaak trendsetters als het gaat om het kantoorleven. Enkele van de Big Four zijn hier zelfs pioniers geweest. 

Voor sommigen stapelt het bewijs zich al jaren op. Er zijn verschillende mensen die vanuit steden naar regionale kantoren zijn overgestapt, omdat ze daar hun werk vanuit huis kunnen blijven doen. Hoewel ze misschien van tijd tot tijd een lokaal kantoor moeten bezoeken, hoeven ze niet meer aan een bureau op het hoofdkantoor te zitten.

Maar flexibel werken begint en eindigt niet met enkel remote werken. Over de hele wereld bieden grote banken een reeks innovatieve voordelen aan om hun medewerkers te helpen hun ideale balans tussen werk en privé te vinden. 
 

Voorbeelden van banken die flexibel werken als standaard hebben

Bij Lloyds in het VK is “een gezonde lifestylebalans” onderdeel van de pitch voor toekomstige medewerkers. De afgelopen jaren biedt het bedrijf voordelen en beloningen aan, zoals flexibele werkopties, thuiswerken, duobanen of minder uren werken. Hierdoor staat de bank in de top 10 van werkgevers voor werkende gezinnen en in de Times Top 50 voor vrouwen.
 
Medewerkers van de Bank of America kunnen een uitgebreid verzekeringspakket krijgen, alsook gratis medische screenings en gratis counseling. Om jonge gezinnen te ondersteunen biedt de bank elke medewerker ook tot 40 extra dagen back-up zorg voor kinderen en volwassenen, wanneer reguliere regelingen niet beschikbaar zijn. Bovendien hebben alle nieuwe vaders recht op 16 weken vaderschapsverlof, met behoud van salaris.

En bij de Commonwealth Bank of Australia kunnen werknemers extra vakantiedagen kopen, gebruik maken van loopbaanonderbrekingen, zorgverlof, studieverlof en onbetaald verlof, evanals duobanen en flexi-uren.  

De wereldwijde bankengroep HSBC staat al meer dan tien jaar voor flexibele werkomgevingen. In een vorig jaar gepubliceerd onderzoeksrapport merkte de bank op dat 81 procent van de werknemers zei dat remote werken hen zou aanmoedigen om productiever te zijn. Toch concludeerde het verslag dat “ondanks de nadruk die werknemers leggen op flexibel werken, slechts 30 procent van de bedrijven het aanbiedt.” 

Werkgevers hoeven alleen maar naar de grote banken te kijken voor het bewijs dat het moderne kantoor aan de vooravond staat van een permanente verandering.  In het Verenigd Koninkrijk is het gemiddelde jaarlijkse personeelsverloop 15 procent, terwijl dat voor de financiële sector slechts 9,5 procent is. De bankensector loopt voorop bij deze verandering, maar het verlangen naar flexibele werkopties is wereldwijd: een onderzoek van Mercer geeft aan dat werknemers uit 44 landen en binnen 21 sectoren parmanente flexibiliteit als een van de belangrijkste factoren beschouwen in wat men nu zoekt in een baan.
 

Wat brengt de toekomst voor de werkplek? 

Het traditionele negen-tot-vijfmodel is snel aan het veranderen naar iets uit het verleden, wat goed is voor zowel werknemers als werkgevers. En als u de grote werkplektrends van de toekomst wilt voorspellen, hoeft u niet verder te kijken dan de financiële sector.

In Australië was bankengigant Westpac de eerste die ‘lifestyle-verlof’ en ‘verlof voor vrijwilligerswerk’ invoerde, waarbij alle werknemers één dag per jaar vrijaf kon nemen voor hun eigen welzijn, en een andere dag om iets terug te geven aan de gemeenschap. De firma biedt ook ondersteuning voor welzijn zodat werknemers deze voordelen ten volle kunnen benutten.
 
Grote banken rusten duidelijk niet op hun lauweren wat betref het herontdekken van de moderne werkplek. En voor bestaande en toekomstige medewerkers kan dit alleen maar goed nieuws zijn.

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag of opmerking of kan u hulp gebruiken bij het rekruteren? Wij nemen graag contact met u op.
  •  Met het versturen van dit formulier geeft u aan op de hoogte te zijn van ons privacybeleid dat uitlegt wat wij met uw persoonsgegevens doen.
 

Op zoek naar kandidaten?

Wij geloven dat de juiste persoon een organisatie kan veranderen.