Cyberbewustzijn en digitale veiligheid op het werk
Wist je dat mensen het belangrijkste onderdeel zijn in de digitale beveiliging van een bedrijf? Natuurlijk horen ondernemingen hun cybersecurity technisch op orde te hebben, maar uiteindelijk zijn mensen vaak de zwakste schakel wanneer het gaat om ICT-beveiliging! Data Protection Day (Privacy Day) is de perfecte dag om het cyberbewustzijn van jouw medewerkers onder de loep te nemen en na te gaan of ze onderstaande drie tips volgen.
1. Levenslang leren
Te vaak zijn werknemers onoplettend en zich onbewust van verschillende soorten gevaar, waardoor het voor cybercriminelen makkelijk is om aan te vallen. Van verdachte e-mails herkennen tot voorbereidingen voor een snel herstel na een aanval, elk teamlid moet de essentie van digitale veiligheid begrijpen. Door op de hoogte te zijn van alle cyberaanval-stijlen, kan iedereen correct handelen, mocht zo’n situatie zich voordoen. Digitale dreigingen veranderen continu, dus is het essentieel om de kennis over veilige cyberpraktijken regelmatig bij te schaven. Dit kan via e-learnings, spelletjes en hackdemosessies.
2. Samen tegen phishing
Meeste cyberaanvallen beginnen met een phishingmail. Als bedrijf moet je jouw medewerkers kunnen vertrouwen om zo’n phishingmail te herkennen. Tegenwoordig zien phishingmails er geloofwaardiger uit dan ooit. Daarom moet je als werkgever elk teamlid de juiste tools geven om de echte mails te onderscheiden van de valse. Test of ze hier alert op zijn door bijvoorbeeld nepmails te sturen. Phishing kan de reputatie van een bedrijf schaden en er zelfs voor zorgen dat mensen hun baan verliezen. Om dergelijke situaties te voorkomen, moet iedereen cyberbewuster worden.
3. Duidelijke regels
Maak duidelijke afspraken over veilig digitaal werken. Iedereen is verantwoordelijk voor de cyberveiligheid van het bedrijf en met duidelijke regels weet iedereen wat van hen verwacht wordt. Een cyberbeleid, dat werknemers samen met het arbeidscontract tekenen, geeft hen de plicht om voorzichtig te zijn en de regels aandachtig te volgen.
Ongeacht welke aanpak je gebruikt om cyberbeveiliging te implementeren, zorg ervoor dat het hele team geïnteresseerd en betrokken blijft door het leuk, relevant en eenvoudig te maken. Ze moeten begrijpen hoe het bedrijf de gevaren van cyberbeveiliging aanpakt, trainingen bijwonen en leren over de steeds veranderende wereld van cyberaanvallen. Samen kan iedereen op de werkvloer hun steentje bijdragen aan een betere beveiliging.
Benedicte Mbayi
Content Marketeer Hays BelgiumOp zoek naar kandidaten?
Wij geloven dat de juiste persoon een organisatie kan veranderen.
Onderzoek & Inspiratie
De wereld van werk versterken begint met het delen van kennis.